dilluns, 20 de gener del 2020


ESPECTACLE D’INAUGURACIÓ DE LA CELEBRACIÓ DEL 1050è ANIVERSARI DE SANT CLIMENT DE LLOBREGAT
100 ANYS DE MÚSICA: ELS RECORDS DELS NOSTRES AVIS

L’espectacle d’inauguració dels actes de celebració del 1050è aniversari del nostre pobles, va omplir d’emoció el Casal de Cultura de Sant Climent. Més de 350 persones van assistir a aquest espectacle musical i van gaudir de moments i records inoblidables, que ens van oferir Francesc Esteve, Estefania Sànchez, Laia Sternfel, José Gallardo, Marià Vendrell i que va comptar amb la sorpresa de la participació de Betina.


Com deia el cantant, 1050 anys són molts i és obligatori recordar la gent que els ha viscut i ens ha portat on som.
Començant en els anys 20 del segle XX, aquest espectacle estava construït al voltant dels records dels nostres avis que anaven apareixen d’un vell bagul: la presència de Primo de Rivera a Sant Climent, la guerra civil, els anys foscos, la ràdio, el cinema, la música catalana o la Festa Major, s’anaven representant i cantant amb un treball musical excel·lent.



Els aplaudiments en cada número evidenciava el clima màgic que es va crear al Casal de Cultura dissabte 18 de gener.

L’espectacle dirigit i produït per Francesc Esteve va posar a l’escenari cantants com Antonio Machín, Frank Sinatra o Gene Kelly o moments teatrals tan recordats com el Mar i Cel de Dagoll Dagom. Es tot m,oment es va viure un record especial per a tota la nostra gent gran, les dones i homes que en darrer segle han fet de Sant Climent el poble que coneixem.




ACTE D’INAUGURACIÓ DE LA CELEBRACIÓ DEL 1050È ANIVERSARI DE
SANT CLIMENT DE LLOBREGAT


Amb l’església de Sant Climent plena de gom a gom, es van iniciar els actes de celebració del 1050è aniversari de Sant Climent, el passat divendres dia 17 de gener.
L’alcalde de Sant Climent, Isidre Sierra, va presentar l’acte en que el catedràtic de la Universitat Autònoma de Barcelona Jaume Sobrequés exercia de president del Comitè d’honor de la commemoració.
Montserrat Fulquet, Regidora de Cultura de l’ajuntament de Sant Climent, va recordar en el seu discurs la significació del programa d’activitats que es proposa per aquest any, recordant alguns dels climentons que han obert camí en la nostra memòria i que mereixen seguir ben vius en el record. També va remarcar la importància de les entitats en la vida cultural d’un poble petit com Sant Climent.

Jaume Vendrell, n nom de + de 1000 (entitat organitzadora) va donar les gràcies a l’Ajuntament per la seva col·laboració i implicació en el programa i a la comunitat parroquial per poder realitzar l’acte en el lloc més significatiu de la vida dels climentons. Va fer un repàs per la història de la població des dels seus orígens, recordant els primers vilatans, les pestes, les guerres o arribades d’immigrants que han anat dibuixant Sant Climent els darrers mil anys.

Per tancar la jornada, Jaume Sobrequés va donar una lliçó magistral del moment històric que viu Catalunya actualment i la injustícia que representa tenir els membre d’un govern legítim, empresonats per portar a terme el que el Parlament i els seus representats demanaven.
Va ser una hora intensa i emocionant en que els assistents van viure amb el sentiment a flor de pell i com partint l’orgull de formar part d’aquesta vila.  

dimecres, 8 de gener del 2020


Ja som en l'any del 1050è aniversari del primer document en que apareix el nom de Sant Climent de Llobregat!
Us volem convidar a participar en els actes que estem organitzant. I el primer que arriba és la conferència inaugural que presentarà l'historiador Jaume Sobrequès, president del Comitè d'honor del 1050è aniversari, el proper divendres dia 17 de gener a l'Església de Sant Climent. 
I dissabte dia 18, no us perdeu l'espectacle musical d'homenatge a la nostra gent gran, que recuperarà la música dels darrers 100 anys, amb les veus de Francesc Esteve,i Estefania Sànchez  i l'acompanyament musical de José Gallardo.

Us hi esperem!
1050 anys només es fan una vegada!

dijous, 2 de gener del 2020


Ja som 2020!

I aquest any a Sant Climent de Llobregat celebrarem el 1050è aniversari del primer document on apareix el nom del nostre poble.

L’hivern de l’any 16é del regnat de Lotari va ser molt fred. El segon diumenge de de març començava a glaçar quan Juliana, el seu marit Llobell i Ot, un monjo del monestir de Sant Cugat, tornaven al seu mas de les vespres que s’havien celebrat a la petita capella que s’estava construint en aquella vall. Sopant van parlar de la donació que volien fer al monestir i abans de resar les completes, Ot, ja tenia redactat el document. A la calenda de juny del mateix any van registrar el document en el cartulari el monestir. Era el primer registre que documentava l’existència d’un poble anomenat Sant Climent de Llobregat.
I els climentons d’avui en dia en som els seus hereus. D’ells i de totes les generacions que els han succeït. Som els fills de les pageses que aplegaven llenya per alimentar el forn de la farga més meridional del comtat de Barcelona en el XII; dels que molien el gra i l’oli al molí de can Cocons abans de 1143; dels climentons que van veure passar al rei Jaume I i Alfons X el Savi de Castella, o a Pere el Gran delirant i molt a prop de la seva mort; dels que venien bestiar en el mercat dels dimarts des del segle XIV; de la vídua Caterina Alegret, que per sobreviure es va haver de casar amb Bartomeu Cardiler, fent-li jurar abans que no maltractaria als seus fills, o de Caterina Bartra que li va fer un vestit d’atzarena amb estamenya nova, amb faldilla de divuitè blau, mànigues i gipó a la seva filla per al dia de les esposalles; som descendents dels que van patir els robatoris del bandoler Moreu que va acabar morint al Camí Ral; dels joves que s’emborratxaven a la taverna de l’Infern i feien gresca a la Plaça dels Bergants; som legataris de Francesc Condomines que va morir en la victòria catalana de la batalla de Sant Climent de la guerra de Successió i dels climentons que van perdre les vinyes amb la fil·loxera i que van saber-se refer cercant cultius alternatius; som la veu dels immigrants occitans del segle XVI, dels castellans i andalusos del XX i dels magrebins de començament del XXI; i som les millors representants de les dones que durant segles han fet puntes de fil negre perquè les seves mans de pageses no l’embrutessin si era fil blanc. Som hereus de Marieta la Cantadora, que d’un ram d’herbes remeieres sense vendre en va parir la Fira de Sant Ponç de Barcelona.
Som un poble que no va celebrar el mil·lenari quan tocava perquè no en sabia gran cosa del seu passat, però que ha sabut aprendre qui som i d’on venim, i que no vol oblidar les generacions que han deixat aquestes muntanyes llaurades fins a les serres, ni la seva memòria escrita en cada barraca o marge de pedra seca.
Som Sant Climent.
Som un Sentiment.

Aquest és el programa d'activitats que estem preparant per al primer trimestre del 2020:



CALENDARI D’ACTIVITATS  1050è ANIVERSARI DE SANT CLIMENT DE LLOBREGAT

PRIMER TRIMESTRE

               
GENER                                                                                               


Divendres, 17, a l’església de Sant Climent,
a les 8 del vespre,
Inauguració del s actes de celebració del 1050è aniversari de Sant Climent de Llobregat,
A càrrec de Jaume Sobrequés, President del Comitè d’Honor del 1050nari de Sant Climent de Llobregat
                Organitzen : + de 1000 i Ajuntament de Sant Climent de Llobregat.
Col·labora: Comunitat Parroquial de Sant Climent
                                                                                             
Dissabte, 18, al Casal de Cultura,
 a 2/4 de 8 del vespre
100 anys amb música. Els records dels nostres avis
Espectacle musical en record de la nostra  gent
Amb l’actuació de Francesc Esteve , Estefania Sànchez, José Gallardo, Laia Sternfeld,  Betina i la col·laboració de Marià Vendrell
Organitza : + de 1000 i Ajuntament de Sant Climent de Llobregat
Col·labora: Ajuntament de Sant Climent de Llobregat    


FEBRER                                                                                              

Divendres, 14, al Casal de Cultura,
 a les 8 del vespre,                                                        
Dones i dots: la importància del paper femení en la formació de la família a Sant Climent
                A càrrec de Joana Maria Pujades del Centre d’Estudis Demogràfics i Jaume Vendrell
Organitza : + de 1000. Històries de Sant Climent de Llobregat
Col·labora: Ajuntament de Sant Climent de Llobregat

Dissabte, 15, al Casal de Cultura,
 a les 5 de la tarda,
VOC. Premis i mostra d’Audiovisual en català.
Organitza: Òmnium Cultural
Col·labora: Ajuntament de Sant Climent de Llobregat
                               
Divendres, 21 de febrer, al Casal de Cultura,
                A les 8 del vespre,
                1000 anys de Canvis Climàtics
                A càrrec d’Eusebio Ruiz
                Organitzen : + de 1000 i Meteo Sant Climent
Col·labora: Ajuntament de Sant Climent de Llobregat


MARÇ                                                                                                 

Diumenge, 15, des de la plaça del Rei de Barcelona,
                A les 7 del dematí,
                El Camí Ral del Rei Pere el Gran
Caminada de recuperació  i reivindicació del darrer viatge que Pere II el Gran de Catalunya i Aragó va fer entre Barcelona i Vilafranca i el seu dramàtic pas per Sant Climent de Llobregat el novembre de l’any 1285.
Organitza : + de 1000 i Ajuntament de Sant Climent de Llobregat

Dimarts 31, a la Sala de lectura Sant Jordi,
A les 7 de la tarda,
Coneix Sant Climent de Llobregat, 1: Geografia i Geologia
                El nostre territori
Organitza : + de 1000. Històries de Sant Climent de Llobregat
Col·labora: Ajuntament de Sant Climent de Llobregat