L'agost de l'any 1941 es van repartir per les cases de Sant Climent uns fulls criticant l'organització de la Festa Major d'aquell any, donant els noms dels que l'impulsaven i acusant-los d'"extremistas". Hem respectat l'idioma i la construcció i les faltes d'ortografia de la carta. Aquí la teniu:
"Vecinos de Sant Clemente y pueblos colindantes ...
(continuar llegint)
El poble es reunia en Universitat per a decidir. Vet aquí el que van dibuixar en el nostre paisatge i passat. Recuperem la seva memòria i escampem-la
dimecres, 29 de desembre del 2010
dijous, 16 de desembre del 2010
Conferència llegida a Sant Climent l'any 1959
En aquesta sessió podreu trobar una conferència sobre apunts de la història de Sant Climent, llegida per la Festa Major de Sant Llorença l'any 1959. Creiem que va ser l'historiador viladecandenc Josep Eixart el seu autor:
CONFERÈNCIA LLEGIDA A SANT CLIMENT DE LLOBREGAT.
Agost de 1959
Digníssimes autoritats, senyores, senyors:
L’home correntment en la vida obra seguint els dictats de la raó, sobreposant-se als estímuls del cor que assenyalen una direcció diferent.
Quan fa escassament tres setmanes em van convidar per parlar, en la seva Festa Major, de la història d’aquest poble, en principi vaig defugir l’honrosa invitació, perquè el cap em deia que no podia ni devia acceptar-la per moltes i poderoses raons.
Per el temps tant limitat que em quedava; perquè, essent un tema reservat exclusivament per investigadors, heu de comprendre que fa falta molt de temps i paciència; perquè una conferència de tipus històric no s’improvisa i, menys encara, quan ha de tractar d’un tema tan concret com una història local completament inèdita.
dimarts, 14 de desembre del 2010
Contes de la història. 1. SHALOM
“Shalom, amic Pere, fill de Pere Bartomeu, fes-me una forta abraçada, ... sense por, home, ... que dins de casa no ens veu ningú!. Benvingut a la meva llar.
Arribes molt aviat, cosa que no m’hauria de sorprendre coneixent la gent del teu poble.
T’han fet esperar a l’entrada del Call, o ja n’havien obert les portes? Com què els soldats dels rei cada nit fan gresca i s’emborratxen mentre se’n foten dels últims jueus que tornen a casa, mai tenen pressa al matí!.
M’hauria d’haver imaginat que passaries abans per Sant Pau a sentir cantar matines. Sempre penso que tens massa fe en aquest Déu vostre. ...
continuar
continuar
dilluns, 13 de desembre del 2010
Caminada per la Història del Camí Ral a Sant Climent de Llobregat
El diumenge 12 de desembre de 2010 un cinquantena de persones vam fer una passejada pel Camí Ral des de la Plaça de Sant Climent fins a la Roca del Barret i tornant pel Camí del Mig (segons al gent de Begues) o Camí de la soleia (com li dèiem els climentons.
A proposta de "+ de 1000. Històries de Sant Climent" es va portar a terme aquesta activitat amb la intenció de passar-ho bé mentre es coneixia i es reivindicava l'antic traçat del Camí Ral que des fa centenars d'anys unia Barcelona amb el Sud del País.
Vam recuperar trams del camí actualment totalment abandonats, per on encara es poden veure les roderes que hi feien els carros al pujar; ens vam sentir com els ramats que travessaven el territori a la recerca de pastures i per una estona vam trepitjar el sòl pel que havien passat comitives reials, cavallers medievals i algun que altre bandoler.
dijous, 28 d’octubre del 2010
JORNADES D'HISTÒRIA LOCAL I CORRELENGUA 2010
Us convidem a participar el les JORNADES D'HISTÒRIA LOCAL I CORRELENGUA 2010, que tindran lloc els dies 1, 3, 6 i 7 de novembre de 2010 a Sant Climent
CARTELL DE LES JORNADES
CARTELL DE LES JORNADES
dimecres, 11 d’agost del 2010
"La Sirereta" esdevé el "Círculo Liberal Monárquico"
L'any 1901 la Societat Coral "La Sirereta" (massa coral del que més tard va ser cal Refilat) es va dissoldre per crear el "Círculo Liberal Monárquico de San Clemente de Llobregat" amb el propòsit de "servir para el fomento de los ideales monárquicos y para que sus socios tengan ratos de expansión y recreo".
El seu domicili social estava en el carrer Major i el primer president va ser Joan Bonet i exercia de secretari Antoni Bonet.
diumenge, 4 de juliol del 2010
Can Molins: una mica d'història
Can molins és una de les icones més importants de Sant Climent: per la seva història, per les llegendes, per la situació i, sobretot, pel que ha representat sempre per al nostre poble.
En la dècada dels 80 del segle XX, Jordi Moners va investigar i viure de prop les últimes pàgines de la Masia des del seu interior.
Aquest és el seu treball, que no us podeu perdre
CAN MOLINS
En la dècada dels 80 del segle XX, Jordi Moners va investigar i viure de prop les últimes pàgines de la Masia des del seu interior.
Aquest és el seu treball, que no us podeu perdre
CAN MOLINS
Etiquetes de comentaris:
història de Sant Climent
diumenge, 27 de juny del 2010
III Trobada d'estudiosos i Centres d'Estudis d'Eramprunyà
Després de la trobada que va girar al voltant del "CAMÍ RAL" i que va tenir lloc a Begues el novembre de 2009, ja tenim lloc i data per a la III trobada d'Estudiosos i Centres d'Estudis d'Eramprunyà: Aquest any es farà a la masia de Can Xic, a la plaça de la Sardana de Viladecans, el dissabte 27 de Novembre de 2010.
Si l'any passat es van presentar estudis de gent de Sant Boi, Begues, Viladecans, Castelldefels, Olesa de Bonesvalls i Sant Climent amb el tema del Camí Ral com a eix, aquesta edició es centrarà en les tradicions i festes populars dels nostres pobles.
Hi esteu tots convidats. animeu-vos!
Si l'any passat es van presentar estudis de gent de Sant Boi, Begues, Viladecans, Castelldefels, Olesa de Bonesvalls i Sant Climent amb el tema del Camí Ral com a eix, aquesta edició es centrarà en les tradicions i festes populars dels nostres pobles.
Hi esteu tots convidats. animeu-vos!
Etiquetes de comentaris:
trobada Eramprunyà
divendres, 11 de juny del 2010
SANT CLIMENT A L'EDAT MITJANA
Gràcies al treball de Josep Campmany podem descobrir com es van anar formant els carrers de Sant Climent i els noms dels nous barris que sorgien al seu voltant. A més, podreu descobrir alguns cognoms que des de fa segles viuen en el nostre poble.
SANT CLIMENT A L'EDAT MITJANA
SANT CLIMENT A L'EDAT MITJANA
dimarts, 8 de juny del 2010
LA LLARGA EDAT MITJANA
SANT CLIMENT I EL CAMÍ RAL
Entre els segles X i XI i entorn del camí que des de Barcelona portava cap al Penedès, travessant el Garraf, es va vertebrar la parròquia de Sant Climent de Llobregat, que uns quants segles més tard va viure un predomini important en la Baronia d’Eramprunyà.
I coms molts dels altres pobles que configurem aquesta realitat que vivim al llarg d’aquest nostre “Camí Ral”, Sant Climent deu molts aspectes del seu passat a l’existència d’aquest nus de comunicacions que ens va posar sobre el territori i alhora ens va fer passar per cada racó de la seva història.
Pel camí ens arribaven tropes de conquesta des del Nord (romans, visigots, francs) o des del Sud (musulmans); el camí ens portava les pestes, després de que el rei ens concedís el dret de fer un mercat per ser “un indret més protegit, concorregut i ben situat”; per ell, hi passaven els reis, encara que fos per morir, com Pere el Gran, o hi corrien amb les seves tropes per engrandir els territoris més enllà del mar. Aquesta ruta que cremaren els francesos o els espanyols en el segles XVII, XVIII i XIX és la que marcà la vida i el temps de la nostra gent fins a finals del segle XIX, en que, també, ens deixà (per bé o per mal) la fil·loxera.
L’aparició de les noves rutes de comunicació com la carretera de l’Ordal construïda entre 1770 i 1802 i, sobre tot, l’obertura de la carretera entre Gavà i Begues, aïllaren Sant Climent de tot aquest allau de vida i de història que li portà el camí.
Però tot i això, el model de producció, de relacions socials i d’explotació de l’entorn, propi del món medieval, es va prolongar a Sant Climent fins l’arribada de la carretera de Sant Boi a començaments del XX i amb la seva finalització cap a Viladecans en la dècada dels anys 20 del segle passat.
Era el punt final a una forma de vida que havia durat gairebé mil anys, tot i la travessa continua de història que havia suposat el Camí.
LA LLARGA EDAT MITJANA
PER VOLUNTAT DE DÉU I D'ALGUNES NOTABLES PERSONES
Com es casaven els climentons? Amb qui? D'on venien les seves parelles?. Com s'arreglaven els matrimonis? On quedava l'amor?
La resposta a alguna d'aquestes preguntes la podeu trobar en aquest document:
dissabte, 5 de juny del 2010
Sant Climent de Llobregat a l'any 1000
Fa més de mil anys que el nom del nostre poble passeja per la Història. I moltes són les persones que han esculpit les nostres muntanyes amb marges i fent productiva la pedra de niconella que les ocupa. dotzenes de generacions de pagesos van colonitzar la terra per a treballar-la i per menjar del que suaven. Fa més de mil anys que hi som, i aquí podeu conèixer un dels protagonistes que fa més d'un mil·lenni van viure en aquestes terres:
Sant Climent de Llobregat a l'any 1000: RECOSIND D'ALMAFAR
Sant Climent de Llobregat a l'any 1000: RECOSIND D'ALMAFAR
Etiquetes de comentaris:
història sant climent
dijous, 3 de juny del 2010
ESTEM CONSTRUINT AQUEST BLOC. GRÀCIES PER CONSULTAR-LO.
Estem arrodonint el bloc que esteu consultant. en poc temps podreu consultar-lo i deixar els vostres comentaris i contribucions sobre un poble que ha passat discret per la història i que no vol perdre la memòria de tots aquells que han llaurat el seu paisatge i han escrit el nostre temps.
dijous, 27 de maig del 2010
Sant Climent i l'Aigua
Aquest any a l'escola de Sant Climent han treballat amb l'aigua.
Aquesta és la petita col·laboració que des de la Universitat de Sant Climent hem realitzat per a ells:
Des de l’aparició de les primeres cases al voltant de l’església de Sant Climent, aquest poble ha viscut molt a prop de l’aigua. No és en va que es van construir al costat de dues rieres (la de les Comes i la del Querol) i prop del torrent del Rector
.
Sant Climent i l'Aigua
.
Subscriure's a:
Missatges (Atom)