dijous, 10 de novembre del 2011

Gent de la Universitat. JOANA DOMINGO.


A finals del segle XV, Joana Domingo encara no havia fet els dotze anys i la seva mare, vídua,  la prometre  en matrimoni a Pere Sadurní de Begues. El seu pare havia mort no feia gaire temps i la seva mare, Francina,  s'havia tornat a casar amb en Mateu Sadurní, el pare del que seria l'espòs de la Joana. 
Quan es signen els capítols matrimonials entre els dos nens, la Joana està pendent de rebre vint lliures barcelonines per al seu dot i com a  llegat testamentari que el seu pare li va atorgar i del que en són dipositaris Jaume Sadurní de Sant Boi i Joan Duran de Castelldefels. Tampoc té prou edat per a signar renúncies, el benefici de que gaudeixen els menors pel que tenen dret a l'anulació dels contractes que altres han formalitzat en el seu nom, si els perjudiquen, i en el seu nom ho fan "alguns amics i parents seus".
Segurament, un parell d'anys més tard, Joana arribaria a l'església de Sant Cristòfol de Begues, de la mà dels seu padrastre, que en el mateix portal la lliuraria al seu fill Pere Sadurní emfatitzant la transacció de la muller d'un home a l'altre. 
La Joana, sense adonar-se'n, va deixar de ser una nena i es va convertir en esposa i, no gaire més tard, en mare, en el mateix mas de Begues on la seva mare havia anat a viure després de casar-se amb el pare del seu marit.   



1 comentari: