diumenge, 17 de gener del 2021

No perdem el Patrimoni !

Sant Climent de Llobregat és un poble amb més de 1050 anys d'història. La proximitat a la capital, la seva situació allunyada de les vies de comunicació i la seva orografia van facilitar que el poble mantingués l'estructura urbana i el paisatge agrícola fins fa una cinquantena d'anys. El creixement i la mal entesa modernització dels habitatges van fer enderrocar nombroses cases antigues construïdes amb tova i niconella. Hem pogut veure en els darrers mesos com en algunes façanes de l'Antic Camí Ral apareixien cantonades i portals de pedra vermella que malauradament s'han tornat a tapar amagant una part del nostre patrimoni que, tot i que molt discret, és el que tenim i el que van construir els nostres avantpassats.

De la mateixa manera, en els darrers mesos s'ha planificat i urbanitzat el Parc de la Font del Rector, una gran iniciativa que ens permetrà als climentons guanyar un petit passeig fins a l'església. Llàstima que en el seu disseny no s'hagin tingut en compte els elements patrimonials que compartien el paisatge des de fa més d'un segle amb el torrent. Malauradament s'ha destruït la porta de la mina que portava aigua des del molí de cal Pepet Bufó fins a la casa de cal Marí i la urbanització del Parc també ha suposat l'ensorrament de part de la mina. A més, tot i que a darrera hora sembla que s'hi farà algun tipus d'actuació, en el disseny no s'ha tingut en compte un element fonamental com la Font del Rector, que fa uns quants anys s'havia intentat recuperar en mig de les bardisses, esllavissades i de la terra arrossegada pel torrent.


Mina del Torrent de la Font del Rector
(Podeu llegir l'article L'AIGUA I SANT CLIMENT: + DE 1000 ANYS D'HISTÒRIES, que parla de les nostres rieres, les mines, les conduccions d'aigua, els molins de vent, les fonts i els pous del nostre poble en l'enllaç: 


A Sant Climent no tenim grans elements patrimonials, però la nostra memòria i la nostra història està plena pels milers de records i racons de vida que des de fa més de 1000 anys els climentons han anat llaurant i sembrant per dibuixar un poble i un paisatge com el que tenim encara avui en dia. Conservem el que tenim i llencem-ho al futur per a que els climentons de les noves generacions en gaudeixin i se'n sentint orgullosos. I exigim que des dels projectes d'urbanisme públic és respecti, és recuperi i es reivindiqui el nostre patrimoni com element fonamental de la nostra memòria.

Seria l'hora, abans de que no sigui massa tard, de recuperar el projecte de Catàleg de Patrimoni que el 2008 va elaborar Fernando Álvarez (que malauradament ens ha deixat a causa de la Covid), actualitzant-lo i incorporant alguns referents que en el seu moment es van obviar, i també de senyalitzar els edificis i elements que actualment ja podem identificar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada