dissabte, 20 de maig del 2017

ELS FETS DE MAIG DE 1937 A SANT CLIMENT DE LLOBREGAT


Divendres, 19 de maig, dins dels actes de la Primavera Cultural de + de 1000, vam portar a terme la xerrada sobre els Fets de Maig i les consequències que van tenir a Sant Climent de Llobregat.
Basant-nos en el treball que vam presentar l'any 2011 sobre la Guerra Civil al nostre poble i recordant les entrevistes, cerques a arxiu i documentació que vam obtenir, en aquest acte vam parlar de les causes que des de començament del segle XX van portar fins a una situació tan violenta com la que es va viure a Catalunya i a Sant Climent.

Es va viure amb por la violència de la Conselleria de Defensa en els primers mesos de la guerra per les confiscacions, robatoris, persecució política, religiosa, social, ... i els terribles "passeigs" que van portar a la mort de dos climentons i del que va poder escapar un tercer.

El maig de 1937 va esclatar la revolta a Barcelona, però en el camp català des de començaments d'quell any ja es vivia una violència latent que enfrontava anarquistes i pagesos, com va passar en els fets de la Fatarella. A Sant Climent les consequències no van ser tan greus, però van ser molts els pagesos coaccionats, robats i, alguns, fins i tot empresonats.

Quan la revolta a la capital va ser derrotada, els Comitès de defensa local van perdre la seva força a tot el país i a Sant Climent el seu cap, Joaquim Lluch va ser assassinat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada